Ända sedan Sofia var liten har hästar varit hennes största intresse. Idag läser hon till Hippolog vid SLU i Strömsholm. ”Jag bestämde mig redan på lågstadiet och ville bli nästa Malin Baryard. Det var min mamma, som också håller på med hästar, som berättade att det finns högskoleutbildning inom Häst”.

Sofia pratade med sin studievägledare och fick veta vilka ämnen som behövdes för att komma in vid Hippologprogrammet och att naturbruksprogrammet var det bästa valet för henne till gymnasiet.

”Jag hade kompisar som läste på Öknaskolan och jag fick följa med en dag i skolan för att se om det var något för mig. Mitt val av skola blev enkelt eftersom jag inte ville läsa naturbruksprogrammet i stan utan kunna få vara i den rätta miljön med hästarna”, berättar Sofia.

Det bästa med Ökna tycker hon var att få helheten inom naturbruk. ”Man får en helt annan inblick i kommande yrkesliv eftersom kompisarna man pluggar med läser skog, lantbruk, djur m.m. Skolan har dessutom ett stort stall med många hästar vilket är en fördel”.

Efter gymnasiet 2014 tog Sofia ett sabbatsår och jobbade på restaurang och på dagis. Hon ville ta en paus och känna efter att hon valde rätt yrkesinriktning. Hippologutbildningen är 3 år och Sofia är klar 2018.

”Det finns många olika möjligheter som Hippolog, jag har inte bestämt vad jag ska göra sen”, säger hon. ”Kanske jobba som ridlärare eller starta något eget inom hästbranschen. Jag är mer inriktad på dressyr idag. Har funderat på att bli gymnasielärare inom hästinriktningen så småningom, det skulle vara jättekul. Jag funderar också på om jag ska gå mastersprogrammet och inrikta mig mot forskning. Möjligheterna är som sagt många”.

Sofias tips till ungdomar som ska söka till gymnasiet är att man ska följa sitt hjärta och att tänka på att man kan utbilda sig inom den hobby man har och se till att få behörighet för vidarestudier – så att det man tycker är kul kan bli ett yrkesval i framtiden.