top_jv2015

Naturturism - ansökningskod NBSKO

För dig som vill möta och bedriva  viltvård eller naturguidning i djupa skogar, berg, skärgård och åkerlandskap.

Många människor sätter idag stort värde i att
betrakta vilda djur i svensk natur. Att smyga ut i skymningen och betrakta kronhjorten stillsamt beta, laga mat över öppen eld eller bedriva arrangerade jakter är alla olika sätt att komma naturen närmre.

Naturturism som inriktning ger dig stora möjligheter att arbeta inom det moderna viltbruket och naturguidning i framtiden. Som elev hos oss får du mycket goda kunskaper inom allt från praktisk viltförvaltning och jaktmetoder, till ekologi och vattenvård. Under utbildingens gång får du förmågan att förmedla naturens mångfald till olika typer av besökare. Oavsett gruppstorlek, tidigare erfarenheter eller ålder, delar du med dig av dina kunskaper och ger dem en naturupplevelse de sent kommer att glömma.

Du kommer under dina tre år på skolan att delta i det dagliga arbetet av jaktförvaltning  tillsammans med våra engagerade viltmästare, viltförvaltare, skogstekniker och reservatsförvaltare som tillsammans har lång arbetslivserfarenhet inom respektive yrke. Du får även möjlighet att ta förarbevis för att köra terränghjulingar i skog och mark.

ETT VILTRIKT LANDSKAP
Sörmland är ett av de viltrikaste landskapen i Sverige. På våra marker kan du möta och delta i viltförvaltning av sex klövviltarter i vilt tillstånd; älg, kronvilt, dovvilt, rådjur, mufflon och vildsvin samt naturligtvis ett stort antal småviltarter.

I ditt dagliga klassrum möter du ett mosaikartat landskap med djupa skogar och åkrar, berg, skärgård- och åkerlandsskap där vi bedriver både jordbruk, aktiv jakt och viltvård samt besöksnäring. Totalt innefattar  det även 4 500 ha jaktmark varav 700 ha är fiskevatten med bland annat Gös och Havsöring. På fritiden finns möjlighet att låna skolans roddbåt för att fiska!

EN STARK BRANSCH
Naturturism är en stark bransch där många arbetstillfällen ges. Denna bransch innefattar yrken där man verkligen växer som person! Inriktningen passar dig som siktar mot fortsatta studier där du har viltmästare, viltförvaltare eller någon av skogsutbildningarna som mål.

Även om du inte väljer att studera vidare har du möjlighet och kunskaper att jobba inom yrken som exempelvis säljare av jakt- och friluftsprodukter, viltvårdare, skogsarbetare eller natur- och friluftsguide. Vad du än väljer i framtiden har du med dig en stor mängd praktisk kunskap samt god förståelse för olika metoder inom naturturism, viltvård och sambandet där emellan.

Här hittar du all information om att

SÖKA TILL SKOLAN

Jakt och utbildningsmarker

puff_jakt1