top_jv2015

Jakt & viltvård

​Inriktningen för dig som vill arbeta med jakt och viltvård i framtiden. Du får goda kunskaper om djurens beteende, vapenhantering och god jaktetik.

Vinnare i Jakt-SM lag 2011, 2012, 2013, 2015 och 2016

Jakt och viltvård - ansökningskod NBSKO

För dig som vill möta och bedriva aktiv viltvård i djupa skogar, berg, skärgård och åkerlandskap.

Vår jakt och viltvårdsutbildning ger dig stora möjligheter att arbeta inom det moderna viltbruket i framtiden. Som elev hos oss får du mycket goda kunskaper inom allt från viltförvaltning, jaktmetoder, vapenhantering till ekologi och hundkunskap. Inom utbildningen får du även möjlighet att ta förarbevis för att köra terränghjulingar som ett arbetsredskap i skog och mark.Du kommer under dina tre år i skolan att delta i det dagliga arbetet tillsammans med våra engagerade viltmästare, viltförvaltare och skogstekniker som har lång erfarenhet inom yrket. Vi har tillgång till 5400 ha jaktmark, varav 4500 ha i närområdet. Här ingår också 700 ha fiskevatten som eleverna har tillgång till. När du läser hos oss har du möjlighet att jaga på våra marker på fritiden under ansvar av våra instruktörer och lärare.

ETT VILTRIKT LANDSKAP
Sörmland är ett av de viltrikaste landskapen i Sverige. Hos oss kan du möta sex klövviltarter i vilt tillstånd;  älg, kronvilt, dovvilt, rådjur, mufflon och vildsvin samt naturligtvis ett stort antal småviltarter. Samtliga sex frilevande klövviltarter finns på våra jakt- och övningsmarker runt Öknaskolan och Nynäs slott. I ditt dagliga klassrum möter du ett mosaikartat landskap med djupa skogar och åkrar, berg skärgård och åkerlandsskap där vi bedriver en aktiv viltvård. Du jagar tillsammans med våra instruktörer under skoltid och vi hoppas att det är här du fäller ditt första vilt!

STORA SAMARBETEN
Vi samarbetar med flera viktiga aktörer inom jaktbranschen och våra jaktelever anlitas varje år bland annat av Kungliga jaktklubben. Vi har som målsättning att alla elever i årskurs tre ska ansvara för ett externt arrangemang där du får möjlighet att arbeta med riktiga kunder.

STOR SJÄLVUTVECKLING
Att vara viltvårdare är ett utpräglat serviceyrke, där din roll ibland kan vara både utmanande och varierande. Du kan exempelvis vara värd för ett sällskap jägare, alltid med stora förväntningar. Men alla dina gäster behöver inte vara jägare. Intresset för naturturism har ökat markant de senaste åren och många människor sätter stort värde att betrakta älgar, kronhjortar och annat vilt. Utländska besökare i svenska marker är inte heller ovanligt. Denna bransch innefattar yrken där man verkligen växer som person och får betalt för att syssla med det man är intresserad av. Inriktningen passar dig som siktar mot fortsatta studier där du har viltmästare eller någon av de högre skogsutbildningarna som mål. Även om du inte väljer att studera vidare har du möjlighet och kunskaper att jobba inom yrken som exempelvis säljare av jakt- och friluftsprodukter, slaktare, viltvårdare, skogsarbetare eller friluftsguide. Vad du än väljer i framtiden har du med dig en stor mängd praktisk kunskap samt god förståelse för sund viltförvaltning.

Här hittar du all information om att

SÖKA TILL SKOLAN

Jakt och utbildningsmarker

puff_jakt1