djur-header

Djur

Det här är inriktningen för dig som vill arbeta med djur och djursjukvård

"Frisk som sjuk - vi hjälper"

Djurvårdareutbildning

Djur - ansökningskod NBDJU

Det här är valet för dig som har ett stort djurintresse och vill ha en bred utbildning. Du kan välja någon av fördjupningsområdeskurserna Djursjukvård eller Naturvetenskap.

Utbildningen ger dig goda kunskaper om djurens beteende, behov och skötsel samt stor erfarenhet av många olika djurslag. Du kan välja att fördjupa dig inom Djursjukvård eller Naturvetenskap. Att vara en god djurskötare innebär att använda naturens resurser på ett sätt som är gynnsamt för både djur och natur. Även växtkunskap är viktigt för djurskötaren, dels vid utfodring men även för att kunna bibehålla en biologisk mångfald. Därför sker vår undervisning inte bara i klassrum och stallar, utan även ute i naturen.

NÄRHET TILL DJUREN
Vi har ett djurhus med ett urval av sällskapsdjur: kaniner, reptiler, fåglar, fiskar och gnagare.
I verksamheten finns även mjölk-, nöt- och fårproduktion samt ett stall med skolhästar. Vi har också ett eget hunddagis där du får träna skötsel och träning samt studera hundens beteenden. En djurskötare behöver ha känsla för hur djur mår och hur man sköter dem bäst. Kunskapen får du genom en varierande undervisning i såväl klassrummet som tillsammans med våra djur. I flera av inriktningskurserna som du kommer att läsa under dina tre år finns möjligheten att utveckla erfarenheter och kunskaper som en djurvårdare behöver. Genom vad vi kallar för stallturer kommer du tillsammans med instruktör att arbeta med våra djur och följa de skötselrutiner de kräver. Du får sköta, vårda, hantera och utfodra djur av många olika slag. Målet är att vara anställningsbar direkt efter avslutad examen, något som är fullt möjligt tack vare den unika bredd du får i undervisningen! Detta medför att du kan arbeta med alla typer av djur och djurhållningar efter dina tre år på skolan.

EGEN VETERINÄRMOTTAGNING
På skolan har vi en egen veterinärmottagning där en veterinär deltar i undervisningen. Här får du lära dig mer om bland annat förebyggande djurhälsovård, sjukdomslära, hygien och smittskydd. Du får även gå en grundkurs i läkemedelshantering (D9), vilket innebär att du till exempel kan utföra vissa injektioner och behandlingar när du arbetar på en veterinärklinik. Utbildningen är godkänd av Jordbruksverket. Vi är en av få skolor i Sverige där du får gå grundkursen i läkemedelshantering både för sällskapsdjur och häst. Efter godkänd kurs i läkemedelshantering kan du arbeta som djurvårdare nivå 2 inom djursjukvård.

EN STOR BREDD AV MÖJLIGHETER
Många bra och värdefulla kontakter i arbetslivet får du via din APL-plats. Beroende på ditt egna
intresse kan du bland annat praktisera på katthem, veterinärklinik eller djurpark. Vi samarbetar med många i branschen och hjälper gärna till att hitta en plats som passar just dig och dina intressen.

Vi ger dig som elev en bred och kompetent bas som gör att du efter avslutad examen kan arbeta som djurvårdare i zoobutik, på djurpark, hunddagis, lantbruk eller veterinärklinik. Du har alla möjligheter att göra det du brinner för, oavsett om du vill börja jobba direkt eller studera vidare till exempelvis veterinär, agronom, etolog eller zoolog. På skolan erbjuder vi möjligheten att läsa naturvetenskaplig fördjupning samt genom individuellt val få särskild behörighet till vidare studier på högskolan eller universitetet.

Information om SLU - Sveriges lantbruksuniversitet - hittar du här!

Här hittar du all information om att

SÖKA TILL SKOLAN

puff_läsårstider

Plugga naturvetenskap för att läsa vidare?

Bildgalleri för inriktningen Djur

Till bildgalleriet >>